kies

Ik kijk uit mijn raam en zie de blauwe lucht met schitterende wolken erin, de zon die stralend de huizen verlicht en de planten van energie voorziet. De zeemeeuwen die heerlijk door de lucht zeilen, de vlinders die de vlinderstruiken bezoeken, en de koolmezen die voer zoeken voor hun jongen. Ik hoor de vogels zingen, de kinderen spelen en mensen hun gazon kortwieken. Ik geniet van al dit moois.

of

Ik kijk uit mijn raam en zie onheilspellende wolken in de nog blauwe lucht, de koperen ploert die een verzengende hitte uitstraalt en de planten doet verdrogen. Zeemeeuwen die schreeuwen in de lucht, klagend gepiep van jonge koolmezen die eten willen en om je heen fladderende vlinders. De lucht is gevuld met de herrie van zingende vogels, schreeuwende kinderen en elektrische grasmaaiers.

Het is maar wat je verkiest te horen en te zien.
Maar het belangrijkst is dat je altijd de keus hebt voor het een of het ander te kiezen. Je kunt echt kiezen.

Op de ene manier stem je je gemoed gunstig, zorg je voor de juiste endorfines, zijn je lichaam en geest meer in harmonie, ben je zelf een zonnetje en trek je mensen naar je toe.

Op de andere manier praat je jezelf de depressie in, belast je je lichaam met negatieve emoties en (chemische) stofjes, is er disharmonie in je systeem, ben je een wolkje en stoot je mensen van je af.

Als je niet gewend bent naar het goede, of naar het positieve, te kijken, kun je jezelf oefenen.
Als je bijvoorbeeld iets negatiefs ziet, kun je jezelf vragen wat er wel goed is; of wat er positief is aan dat negatieve.
Een onheilspellende wolk kan er schitterend uitzien, de herrie van een elektrische maaimachine betekent dat het mooi weer is (want in de regen gaan ze niet maaien), een falen laat ons zien wat we de volgende keer beter kunnen doen.

En zelfs als ik ziek van de hitte ben (ik kan niet zo goed meer tegen te grote warmte) besef ik dat het fantastisch is dat het mooi weer is, en dat velen ervan zuilen genieten.
Nu we financieel minder inkomen hebben door mijn 'ziekte' geniet ik nog meer van de kleine dingen. Natuurlijk kunnen we uitgebreid op vakantie, maar gewoon lekker in de zon in de tuin en af en toe de duinen in...wat wil een mens nog meer?
Ja, ik weet het, je kunt nog heel veel meer wensen, maar is het ook nodig?

Probeer tevreden te zijn met kleine dingen, en voel je bevoorrecht als je meer krijgt of als je je meer kunt permitteren. Alles is betrekkelijk en je kunt overal van meerdere kanten naar kijken.
De een vindt zwart een lelijke kleur, voor anderen is het de lievelingskleur. Mijn vrouw vindt een Saab schitterend, ik vind het slechts een minder mooie auto. En een Harley maakt inderdaad herrie, maar is wel een schitterende motor met een heel eigen stijl. De zon kan overdag te heet zijn, maar bij op- en ondergang is het een schitterend gezicht.
Altijd is er Yin en Yang, donker en licht, mooi en lelijk, voordeel en nadeel, etc.

Het is ook niet zozeer dat je moet kiezen wat je ziet, want je ziet alles. Het is meer dat je moet kiezen wat je filtert, of vanuit welke hoek je naar dingen kijkt.
Train jezelf maar om de mooie kant te zien in plaats van de lelijke kant, om het positieve in het negatieve te zien, om de zon achter de wolk te zien.

Je zult zien dat je leven er mooier door wordt........

Kies wat je wilt zien.......

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn