omarm

Je kunt op verschillende manieren naar de wereld kijken.

Er is veel kritiek mogelijk op de wereld om je heen, of je nu ver weg kijkt of dichterbij. Er zijn telkens zo'n 60 oorlogen aan de gang, er is hongersnood voor krankzinnige aantallen mensen, absurd veel mensen hebben geen dak boven hun hoofd, er zijn behoorlijk wat dictaturen, kindsoldaten, besnijdenissen, stenigingen, ter dood veroordelingen, en ga zo maar door. Daarnaast een toenemend aantal milieurampen of natuurrampen. En vooral ook dreigende rampen. Kortom, er is een wereld waar we ons zoveel mogelijk van willen distantiëren.

Aan de andere kant is er een wereld die mooi is. Vol fantastische natuur in de vorm van wouden, bossen, duinen, oceanen, bergen, sneeuwvelden, polen, alle mogelijke diersoorten, etc. Vol ook met een diversiteit aan mooie mensen, mensen met goede bedoelingen, mensen met fraaie acties, mensen met fantastische initiatieven. Een wereld met mensen die het positieve benadrukken, die samen aan een betere wereld willen werken.

Beide werelden bestaan, en het is niet reëel om een van de twee niet te willen zien. Het is ook yin en yang, donker en licht, het een kan niet zonder het ander. Dat is ook een stukje wat we moeten accepteren. Zonder asocialen zouden we niet beseffen wat sociaal betekent, Zonder haat zouden we geen liefde hebben. Zonder nacht geen dag, en ga zo maar door. Bovendien nodigt het een tot het ander uit. Ik wil niet zeggen dat het allemaal zo fraai is, maar het is.

Toch, als je naar die twee geschetste werelden kijkt, dan overheerst het mooie in de wereld. De natuur, inclusief de dieren, zijn sowieso onschuldig aan alles. Alles wat er met de natuur mis is, is veroorzaakt door de mens.
En die mens, die is ook door de bank genomen goed. Er zijn veel meer goedgezinde mensen dan mensen die erop uit zijn anderen te bestelen of vermoorden. Dat we soms bijna een andere indruk krijgen, komt door de media die er een dagtaak van maken om negativitiet op te blazen tot geweldige proporties. Anders zouden ze ook niets meer te melden hebben.

Goedbeschouwd is de wereld dus goed. Laten we ons gevoel naar de wereld dan ook goed laten zijn. Denk met warmte aan de wereld, en neem de negatieve dingen op de koop toe. Uiteindelijk wint het goede.
Er is nog een andere reden om met optimisme en positiviteit naar de wereld te kijken: wij creëren onze eigen wereld. Als we de wereld voor onszelf als negatief neerzetten, zal die ook negatief zijn of worden. We zullen steeds worden bevestigd in ons gekozen oordeel.
Zetten we de wereld als mooi neer voor onszelf, zullen we vooral de goede dingen zien en eveneens bevestigd worden in het feit dat de wereld mooi is. De wereld is dan ook mooi.
En aangezien we dus zelf de keus hebben te beslissen of de wereld mooi is of niet, lijkt de keus me eenvoudig.
Een nare wereld stemt je niet beter, maakt je niet gelukkiger, maakt je niet gezonder. Waarom zou je dan kiezen voor een nare wereld?

Omarm de wereld, zie vooral het goede en mooie en wees blij dat jij in die wereld mag delen. Dat stemt je beter, maakt je gelukkiger en dus gezonder. Wees blij dat je mag delen in die fantastische natuur, die geweldige hoeveelheid verschillenden diersoorten, die machtige rivieren en oceanen, mooie duinen en uitgestrekte regenwouden. Heb respect voor die natuur en behandel die natuur ook zo. Wees blij dat er in zowel je directe omgeving als elders op de wereld mensen zijn die net als jij op een positieve manier in de wereld staan, die anderen steunen, die vrijwilligerswerk doen, die voor werkgelegenheid zorgen, die anderen helpen te ontplooien, etc.

Wees blij met de wereld waarin je leeft, en probeer daar waar mogelijk te veranderen wat je zou willen veranderen om de wereld nog mooier te maken, te beginnen met jezelf.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn