geduld

"Geduld is een schone zaak".

In dit kader bedoel ik het vooral t.a.v. de eigen ontwikkeling. We leven in een maatschappij waarin alles snel moet en liefst nog sneller. De veranderingen volgen elkaar in snel tempo op, en wij worden geacht ons aan te passen. Het maakt dat we ook van onszelf verwachten dat we veranderingen die we graag willen even snel bewerkstelligen. Maar dat kan niet.

Bij het stukje over overtuigingen (Overtuigingen (veranderen) ) heb ik al uitgelegd wat dat zijn en hoe ze tot stand zijn gekomen. Voor een deel geldt datzelfde voor onze gewoontes. Onze gewoontes zijn er in geslopen en deels gebaseerd op diezelfde overtuigingen. Als je steeds weer een bepaalde beweging herhaalt, ontwikkel je een spier. Als we steeds een bepaalde actie herhalen, ontwikkelen we zo een 'gewoonte-spier'. 

Als we dat willen veranderen, zou je kunnen zeggen dat we een nieuwe 'gewoontespier' moeten ontwikkelen, die ingaat tegen de oude gewoonte(spier). Maar voordat die nieuwe spier de oude kan verslaan, moeten we dat wel een poosje volhouden.
En ik bedoel BEWUST volhouden, want we vervallen o zo gemakkelijk in onze oude gewoonte. Elke keer die nieuwe actie, maakt de nieuwe spier sterker. 

Hetzelfde geldt voor alle andere facetten van persoonlijke ontwikkeling. Alles wat je wilt veranderen, stuit op weerstand. Of het nu gaat om overtuigingen, het anders naar de wereld proberen te kijken, optimistischer proberen te zijn, jezelf aardiger gaan vinden, iets in een ander kader proberen te zien, dagelijks dankbaarheid noteren, een succesjournaal bijhouden, het maakt niet uit.

Je zult moeten leren iets op een andere manier te doen dan je gewend was, en dat kost tijd en volharding. Gun jezelf die tijd dus ook. Alleen dan zal het lukken

Wat belangrijk is, is dat je staat achter je beslissing het anders te doen. En dat je dat op dagelijkse basis volhoudt gedurende enige tijd, variërend van 30 tot 100 dagen. Na die tijd wordt het steeds gemakkelijker.

En op sommige punten is het verstandig niet terug te vallen met het idee dat je het wel weer even op de oude manier kunt doen. Die oude spier voelt zich dan direct weer gesterkt en vereerd, en zal zich weer doen gelden.
We kennen dat met roken: als je gestopt bent en denkt dat je na enige tijd wel een dag kunt zondigen, is dat vaak het begin van opnieuw roken. Iets soortgelijks geldt voor snoepen en/of afvallen. En alcohol, niet te vergeten. Zorg daarom dat je jezelf op een passende wijze beloond voor je inspanningen en het volhouden ervan. Dan zal er minder de behoefte zijn te smokkelen of zondigen.

Je kunt jezelf veranderen op alle punten waarop je dat zou willen, maar naast volharding is geduld de belangrijkste factor. Zelf merkte ik na jaren bewust letten op wat ik dacht en zei, dat ik heel anders tegen mezelf praatte, mezelf zelfs regelmatig complimenteerde in plaats van stomheid verweet. Na jaren dus. Het kost tijd, maar levert zoveel moois op. 
Het is het meer dan waard om dat geduld uit te oefenen. Op vrijwel alle facetten van de beschreven hulpmiddelen.

Je mag niet verwachten dat iets wat er na vele jaren als gewoonte is ingeslepen er na een enkele poging uitgehaald kan worden.
Je zult moeten laten zien dat je het echt wilt.
Zorg dat  wat je als beloning gaat zien groot genoeg is. Motiveer jezelf om het vol te houden, om jezelf de tijd te gunnen te laten zien dat je het kunt; dat het je gaat lukken.

Heb geduld.....

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn